Potek čiščenja

Ste se že kdaj vprašali, kaj se zgodi z oblačili od takrat, ko jih oddate v čiščenje do takrat, ko jih vzamete sveže očiščene domov?

To vam lahko predstavimo na povsem enostaven način. Preberite si naslednjo zgodbo suknjiča.

Sem svetel suknjič in lastnik me zelo rad obleče. Toda nazadnje ko me je nosil, se miuje zgodila nezgoda. Polil me je s kavo. Močno sem upal, da se mi ne bo zgodilo enako kot krilu lastnikove žene, ki je hotela sama očistiti. Po daljšem drgnjenju z raznimi čistili je namreč izginila barva, videl se je rob od vode, madež pa se kljub temu ni skril.  Zato mi je odleglo, ko me je še isti dan odnesel v kemično čistilnico ČISTO DO VAS, da me očistijo.

 

SPREJEM

 

Ko sva stopila skozi vrata, naju je pozdravila prijazna gospa, katera me je temeljito pregledala. Označila je madež in dobil sem številko da se ne bi izgubil. Lastniku je povedala, da me lahko pride čez dva dni iskat.

 

ROČNA PREDOBDELAVA – DETAŠIRANJE

 

Ker sem svetel suknjič, so me seveda dali med sebi enake. Med postopkom detaširanja, so me še enkrat celega pregledali in kavni madež obdelali z zato predvidenim čistilom. Tam sem opazil še čistila, ki se uporabljajo vsaka za svoj madež ( trava, ličilo, kri, rdeče vino…).

 

ČIŠČENJE V STROJU

 

Po detaširanju, sem pristal v bobnu čistilnega stroja. Tam sem bil deležen dveh kopeli. Toda bil sem presenečen. V stroju ni bilo popolnoma nič vode, ampak samo OVT čistilo. Le-tega je približno 350 litrov. Pri obeh kopelih se čistilo nenehno filtrira, na koncu pa odteče v destilator. Tam se s pomočjo destilacije popolnoma očisti in odteče v rezervoar, kjer je pripravljeno za naslednje čiščenje. Tukaj pa se moja pot v bobnu ni končala. Sledilo je sušenje, katero je trajalo tako dolgo, dokler stroj ni zaznal, da ni niti kapljice čistila več v meni. Šele takrat so me lahko vzeli iz bobna in obesili na obešalnik.

 

LIKANJE

 

Sledilo je likanje. Likarica je med samim likanjem pozorno opazovala, če je morda na meni še ostal kakšen madež. Na mojo srečo ga ni bilo, saj bi drugače moral še enkrat čez cel postopek.

Ponovno so me obesili na obešalnik, kjer sem počakal lastnika.

 

IZDAJA

 

Po dveh dneh sem končno spet zagledal lastnika. Predložil je listič in na osnovi številke so me hitro našli. Ob pogledu name, je bil videti zadovoljen.

Moje čiščenje je sicer nekaj stalo, vendar sedaj vem zakaj. Koliko ljudi je potrebnih, kolikokrat so me vzeli v roke, kakšna tehnika je potrebna samo zato, da sem lastniku ponovno všeč!

PONOSEN SEM, DA SO ME OČISTILI V KEMIČNI ČISTILNICI ČISTO DO VAS, KJER EDINI V SLOVENIJI UPORABLJAJO OKOLJU IN OBLAČILOM PRIJAZNO TEHNIKO ČIŠČENJA Z OVT.